Van sinaasappelkoning tot horecaleverancier

Inmiddels is de 3e generatie actief binnen Cooiman. Als familiebedrijf weten zij al ruim 60 jaar wat hun afnemers belangrijk vinden, ondervinden zij dagelijks dat ‘ouderwetse service’ nog steeds gewaardeerd wordt en hun heeft gebracht waar zij nu staan.

Als jongen is Ton Cooiman samen met zijn moeder begonnen met venten. Gestart met een handwagen volgeladen met aardappels en appels van deur tot deur. Na vijf jaar de handwagen lopend te hebben voortgetrokken werd er een paard voor de wagen gespannen en niet veel later werd het paard ingeruild voor een zogenoemde ijzeren hond, ook wel bekend als trekhond. In 1964, het jaar waarin Ton trotse vader werd van zijn zoon Rik, trok hij er voor het eerst op uit met fruit richting de markt. Het Paardeveld werd de plek waar Ton wekelijks met veel plezier naar toe reed. Een echte marktkoopman in hart en nieren, want niet veel later was hij ook te vinden op de markt aan Vredenburg, in Overvecht en Kanaleneiland. Alles in ‘Utereg ze stadsie’.

Maar ook Amsterdam lonkte. Wanneer Ton een horecazaak bezocht in Amsterdam op zondagavond, wist hij de eigenaar ervan te overtuigen dat een verse jus veel beter zou smaken met sinaasappels van Cooiman en meestal mocht hij de volgende dag al een kist leveren. Vele horecazaken volgden op deze manier, de naam Sinaasappelkoning werd toegevoegd en vormde een begrip in de stad gebouwd op palen.

Rik groeide op tussen de sinaasappels, bloemkolen en wortels. Als jongetje van 10 jaar werd Rik aan de hand van vader Ton meegenomen naar de markt om kistjes op te ruimen. Op zijn zeventiende mocht Rik zich mede-eigenaar noemen van Cooiman Fruit B.V. Een bedrijf dat vandaag de dag volledig inspeelt op actuele trends en meedenkt met iedere klant. In alle vroegte wordt er gereden van Soest via ’t Gooi naar Amsterdam. 

met de 3e generatie, zoon erik erbij een serieus familiebedrijf

Totdat Ton te horen kreeg dat hij ongeneeslijk ziek was in april 2018, reed hij nog steeds de klantjes in de buurt en werd nog regelmatig ingezet voor een spoedritje Amsterdam. Vlak voor zijn overlijden op 20 april 2018, ging hij nog even de koelcel in om te controleren of de sinaasappels goed waren.

Trots op de sinaasappelkoning, good old’ opa Ton.

Naast een medewerker voor de bestellingen maken ook twee vaste chauffeurs deel uit van het team en samen staan zij garant voor een optimale dienstverlening.